Tarayıcı adres çubuğuna bir web sitesi adı yazdığınızda, hiç www ile başlar mısınız? Wikipedia, Amazon, Facebook ve Twitter’ın www olup olmadığını söyleyebilir misiniz? Yapamazsan endişelenme çünkü yalnız değilsin.
Google Chrome ve Safari gibi popüler web tarayıcıları artık bir URL’nin www bölümünü gizlediğinden, popüler web sitelerinin adlarındaki www ön ekinin izini kaybetmek kolaydır.
Merak ediyorsanız, Twitter dışında yukarıda saydığımız internet devlerinin tamamı www. Ancak www.facebook.com yerine facebook.com yazarsanız, haber akışınızı birkaç saniye içinde yüklemeye devam edersiniz.
www bölümünü atlamak çoğu web sitesine erişiminizi engellemeyeceği gerçeği, www’nin eski olduğunu düşünmenize neden olabilir ve onu web sitenizin URL’sine dahil etme zahmetine hiç girmeyebilirsiniz.
Ancak durum buysa Wikipedia, Amazon ve Facebook neden bu geleneksel biçime bağlı kalsın?
Bu gönderide, www’yi web sitenizin adının bir parçası haline getirmenin artılarını ve eksilerini ele alacağız. Bunun da ötesinde, www’ye geçmeyi veya www’yi kullanmamayı seçseniz de web sitenizi SEO dostu tutmanıza yardımcı olacak bazı teknik kurulum ipuçlarını da paylaşacağım.
www’nin amacı ne?
www bölümünü tutmanın veya atlamanın tüm avantajlarını ve dezavantajlarını tartışmaya girmeden önce, bunun nereden geldiğini anlayalım.
Bir web sitesini çalıştırmak için temel olarak iki şeye ihtiyacınız vardır: tüm web sitesi dosyalarınızın kolayca akılda kalan bir adla, yani alan adıyla birlikte depolanacağı bir sunucu. İkincisi, kullanıcıların web sitenize sunucunun IP adresi yerine (www.)example.com yazarak adres çubuğuna erişmesine izin verecek ve tüm ağır işi DNS yapacaktır.
Peki, kayıtlı alan adınıza neden www ön ekini ekleyesiniz? Tarihsel olarak, bu tür önekler ağınızdaki sunucular arasında ayrım yapmak için kullanılmıştır. İnternetin ilk zamanlarında, barındırma sağlayıcıları ve sanal özel sunucular yoktu.
Her şirket kendi sunucu ağını yönetiyordu, ağdaki her sunucu bir ana bilgisayar olarak kabul ediliyordu ve web veya posta alışverişinde paylaşım için dosya depolamak gibi tek bir işlevi yerine getiriyordu.
Bu nedenle, ana bilgisayar sağladığı hizmet türüyle ilgili olarak belirli bir ana bilgisayar adı aldı.