Web barındırma, dijital verileri barındırmak için sunucu kapasiteleri sağlayan bir hizmettir. Barındırma genellikle İnternet’te web siteleri yayınlamak için kullanılır, ancak başka amaçlar da olabilir: son derece özel programlar yüklemek, büyük miktarda veri depolamak veya işletme yönetimini otomatikleştirmek.
Web sitesi barındırmanın ana özelliği kesintisiz bir İnternet bağlantısıdır, bu sayede materyallere ve işlevlere herhangi bir zamanda uzaktan erişim mümkündür.
Günümüz koşullarında web hosting her girişimci için olmazsa olmazdır. Bu nedenle, durumunuza tam olarak uyan bir web barındırma hizmetinin nasıl seçileceğini anlamak son derece önemlidir.
Web barındırma türleri
Nasıl uygulandıklarına bağlı olarak piyasada farklı web barındırma türleri bulunmaktadır. Güç, disk alanı ve maliyet açısından farklılık gösterirler.
Sanal (paylaşılan) barındırma
Sanal barındırma, birçok müşteri hesabının tek bir sunucuya yerleştirilmesine izin veren bir web barındırma ortamıdır. Başka bir deyişle, her kullanıcı bir veya daha fazla web sitesinin yüklenebileceği küçük bir disk alanı alır.
Peki, bir web sitesini paylaşımlı barındırma yoluyla barındırmak ne anlama geliyor? Bu durumda, her sağlayıcı kullanım kurallarını belirler ve barındırma planına bağlı olarak müşteri için bir dizi seçenek oluşturur. Örneğin, temel planı kullanırken, genellikle bir sunucuya yalnızca bir web sitesi yerleştirebilirsiniz. Birkaç veya sınırsız sayıda web sitesini depolamak için daha kapsamlı planları hesaba katmanız gerekecektir (ancak dosya sayısında bir sınır olabilir).
Paylaşılan barındırma, bir web sitesini barındırmanın en kolay ve en uygun fiyatlı yoludur, bu nedenle web kaynaklarının çoğunu çalıştırır.